30. 12. 2009

Na Šumavě na Štěpána: Pancíř OK/PL-013 a Můstek OK/PL-010

Zážitky z mrazivé výpravy na Štěrbinu nás neodradili od plánované vánoční SOTA výpravy a na Štěpána jsme s Tomášem OK1JRA vyrazili vstříc novému radiovému dobrodružství. Z vymyšlených variant zvítězil plán podívat se na šumavské vrcholy Pancíř OK/PL-013 a Můstek OK/PL-010. Už jsme z těchto kopců s Tomášem jednou vysílali, ale Tomáš tenkrát bohužel ztratil papírek se spojeními z obou kopců a tak si ani jeden vrchol nemohl započítat do programu SOTA. No a já jsem si řekl, že po úspěšné aktivaci na KV tentokrát vyzkouším aktivovat vrcholy na VKV.

Ráno na druhý svátek vánoční jsme v Plzni sedli do vlaku a rozjeli se na jih. V devět hodin jsme vystoupili ve Špičáku a vydali se po červené značce na Pancíř. Sněhu bylo do 10 cm a jen místy ho bylo nafoukáno víc. K tomu polojasno, bezvětří a příjemná teplota. Neměli jsme si nač stěžovat a zvesela jsme stoupali do kopce. Tomáš chtěl vyzkoušet APRS a tak s sebou nesl mj. také ručku Kenwood TH-D7E a pravidelně odesílal do APRS sítě naší polohu. Po devadesáti minutách jsme došli na vrchol Pancíře. Cestou jsme minuli jen několik turistů. Udělali jsme pár fotografií, u horské chaty si přečetli lákavý jídelní lístek a poté jsme zastavili na vyzkoušeném vysílacím místě na pasece severně od chaty. Vedle vybraného vysokého pařezu Tomáš postavil expediční stožárek a já mezitím smontoval KRCku. Teploměr se ustálil na teplotě -4,5°C, ale po zkušenosti ze Štěrbiny jsem akumulátor pro jistotu strčil do vlněné tašky a šup s ním pod bundu. Ještě připravit papíry, tužky, hodinky a byli jsme QRV. Zapnuli jsme 2m rádio a začali na SSB zobat stanice ve Vánočním závodu. Občas u rádia vypadlo napájení, ale jinak transceiver fungoval dobře a za pár minut jsme měli každý po sedmi spojeních. Tím jsme o tři spojení překročili minimální limit pro platnou SOTA aktivaci a mohli jsme se radovat ze splnění prvního ze dvou cílů výpravy.



Rozhodli jsme se, že se svačinou počkáme až na Můstek. Uklidil jsem rádio zpátky do batohu a Tomáš s menšími obtížemi (způsobenými mrazem) rozebral stožárek na jednotlivé díly. Anténu jsme nechali vcelku a vyrazili jsme po hřebenovce na Můstek. Cesta a běžecká stopa nebyly upravené, ale přesto jsme se snažili jít stranou a nekazit běžkařům radost z jízdy. Místy ovšem nebylo zbytí a do stopy jsme museli šlápnout. Na třech kilometrech mezi Pancířem a Můstkem jsme potkali několik nadšených lyžařů a za hodinu jsme dorazili na vrchol Můstku. Počasí se změnilo z polojasného na jasné, na sluníčku bylo vysloveně teplo a ve stínu ukazoval teploměr -1°C. Uvelebili jsme se vedle turistického přístřešku a bez potíží vybudovali vysílací pracoviště.



Všechno vypadalo dobře, bohužel jen do okamžiku zapnutí rádia. Signály na pásmu byly podezřele slabé a ještě horší bylo, že jsme se žádné stanice nemohli dovolat. Transceiver začal na displeji indikovat nepřijatelně vysoké PSV a my se dali do hledání a odstranění příčiny. Výměna koaxiálu nepomohla a na stožár putovala místo KRCky dvoupásmová „bílá hůl“. Ale všechno marné, rádio stále indikovalo špatné PSV a odmítalo vysílat. Naštěstí s sebou Tomáš vzal kromě náhradního akumulátoru, napáječe a antény také FM ručku. Díky ní jsme si ověřili, že závada je bohužel někde uvnitř transceiveru. To nás pochopitelně ani trochu nepotěšilo, ale nemohli jsme s tím na místě nic dělat. Došlo na záložní řešení a pokus aktivovat Můstek na 2m FM. S obavami jsem přemýšlel, jestli se nám to povede. Ozvali jsme se na převaděči a poté se přeladili na direktní kanál. Prakticky okamžitě nás zavolal Pavel OK1ZAJ/P z Čerchova a po něm z Tachova Pavel OK1IAL, z Koutu na Šumavě se ozval Mirek OK1GV a na závěr jsme si pěkně popovídali s Josefem OK1CI z Tábora. Mohli jsme si oddychnout, aktivace se povedla! (Tímto ještě jednou děkuji všem stanicím, které nás zavolaly a umožnily nám tak uspět i z Můstku.) Na víc spojení nám už čas nezbýval. Čekala nás zpáteční cesta a potřebovali jsme ve Špičáku stihnout vlak do Plzně. Rozloučili jsme se a bez otálení sbalili náš vysílací cirkus. Plánovanou svačinu jsme raději odložili a po osvěžení několika doušky čaje jsme zamířili po stejné cestě zpět na Pancíř. Vrchol Pancíře jsme tentokrát obešli po západním úbočí a po lesní cestě sestoupili do Špičáckého sedla. Tady konečně došlo na pořádnou svačinu. Najezení a odpočatí jsme absolvovali poslední úsek cesty a s dostatečnou časovou rezervou jsme došli na nádraží ve Špičáku. Ve vlaku jsme celou akci zhodnotili a já se navíc od Tomáše dozvěděl spoustu zajímavých informací o APRS, o kterém jsem dosud jen četl.

Štěpánskou výpravou na Šumavu jsme pro rok 2009 s Tomášem krásně završili společné radiové aktivity a už teď máme dostatek dalších plánů na rok příští.

Fotky z výpravy jsou opět k vidění na Rajčeti.

Žádné komentáře: